Οι προαγωγικές και Πανελλήνιες εξετάσεις κάνουν την πρεμιέρα τους κάθε χρόνο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Εκείνο το χρονικό διάστημα τα παιδιά και οι γονείς νιώθουν ιδιαίτερη πίεση καθώς η τάξη τελειώνει και η επιτυχία στις εξετάσεις, ιδιαίτερα για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, σημαίνει πολλά για το μέλλον τους.
Παρακάτω θα δώσουμε μερικές συμβουλές για πιο εποικοδομητική μελέτη:
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η καλύτερη οργάνωση για το χρόνο της μελέτης μας είναι να φτιάχνουμε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, έχοντας σκεφτεί τις δραστηριότητές μας. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε ποιες είναι οι ώρες που θα αφιερώνουμε στο διάβασμα και ποιες στη χαλάρωση. Βασική προϋπόθεση είναι να τηρείται όσο περισσότερο γίνεται το πρόγραμμά που έχουμε ορίσει. Ιδανικά θα ήταν καλό να το γράφαμε κάπου.
Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους δεν πρέπει να βγουν ξανά βόλτα. Ωστόσο, πρέπει να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο το χρόνο τους, για να εντάξουν ακόμα και εκείνο το δύσκολο χρονικό διάστημα τη διασκέδαση στη ζωή τους. Φυσικά, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να βγαίνουν κάθε μέρα.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, δεν πρέπει να έχουμε κοντά μας το κινητό τηλέφωνο ή οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από το διάβασμα. Για να ξέρουμε τι ώρα είναι, φοράμε ένα απλό ρολόι που δεν θα λαμβάνει καμία ειδοποίηση. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ξυπνητήρι το οποίο θα μας ειδοποιεί για την ώρα χαλάρωσης που έχουμε ορίσει.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΑΣ
Η χρήση χρωματιστών μαρκαδόρων θα πρέπει, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, να γίνεται με σύνεση και με τη λογική ότι στις εξετάσεις θα μας βοηθήσουν οι χρωματισμένες λέξεις σε ένα πιο γρήγορα διάβασμα, εφόσον έχουμε υπογραμμίσει μόνο τα σημαντικά.
Ο ΥΠΝΟΣ
Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης και της μάθησης και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το σημαντικότερο είναι να κοιμόμαστε τις απαραίτητες ώρες γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει ο εγκέφαλος. Να μην ξενυχτάμε ακόμα και όταν αυτό αφορά το διάβασμα. Καλύτερα να κοιμηθούμε κανονικά και να ξυπνήσουμε αν αυτό απαιτείται τις πρώτες πρωινές ώρες (π.χ. 5- 6 το πρωί), παρά να κοιμηθούμε αργά το βράδυ (π.χ. 1-2 π.μ.).
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:
- Οργάνωση χρόνου ανάλογα με τις δραστηριότητές μας.
- Απομάκρυνση συσκευών τεχνολογίας.
- Καλός ύπνος.
- Σωστές σημειώσεις.
- Εξετάζουμε τον εαυτό μας για τις γνώσεις που αποκτήσαμε.